• Vereniging

 • C.V.V.O.

  Christelijke Vereniging Voor Ontspanning

  opgericht op 13 juni 1947

 • Tenue:

  Shirt:    wit met blauwe baan

  Broek:   blauw

  Sokken: blauw

 • Accommodatie:

  Sportpark “De Rien”

  Straatweg 52

  8531 PZ Lemmer

  Telefoon: 0514 – 560930

  info@cvvo.nl

 • Correspondentie adres:

  Dhr. Nerus Goinga (secretaris C.V.V.O.)

  Steenloper 23

  8532 BK Lemmer

  0514 – 56 44 39

  secretaris@cvvo.nl

 • De historie van C.V.V.O. begint direct na de Tweede Wereldoorlog als er een aantal mensen in Lemmer een vereniging wil oprichten voor de plaatselijke jeugd. Deze vereniging moet iets gaan doen op het gebied van ontwikkeling en ontspanning. In juni 1946 wordt dan C.V.V.O. opgericht (Christelijke Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning). Deze vereniging bestaat uit diverse commissies: zang, declamatie, sport, muziek, film en lezingen. Bij de commissie leeft al snel de gedachte voor de oprichting van een zaterdagvoetbalvereniging, zodat men ook in competitieverband kan spelen.

  Op 13 juni 1947 is het dan zover en wordt officieel de zaterdagvoetbalafdeling opgericht, die ook de naam C.V.V.O. draagt. Alleen deze vereniging zal overblijven uit het gehele C.V.V.O. In de naam C.V.V.O. zal dan ontwikkeling verdwijnen en blijft alleen ontspanning over.

  Het officiële clubtenue is een wit shirt met een blauwe baan in het midden, een blauwe broek en blauw-witte kousen. In het begin speelt C.V.V.O. alleen uitwedstrijden omdat er geen veld beschikbaar is. Op 16 augustus 1947 krijgt C.V.V.O. haar eerste veld en wel in de Noordoostpolder.

  Aanvankelijk had C.V.V.O. weinig financiële armslag en waren er weinig leden. Door enthousiasme en acties blijft de vereniging echter op de been.
  Halverwege de jaren 60 begint C.V.V.O. te groeien. Dit vertaalt zich ook sportief: in 1967 - 1968 promoveert C.V.V.O. van de FVB naar de KNVB. C.V.V.O. groeit in de Noordoostpolder uit haar jasje en op 5 augustus 1977 verhuist C.V.V.O. naar het huidige sportpark De Rien. C.V.V.O. blijft al die jaren vierdeklasser: pas in het seizoen 1988 - 1989 promoveert C.V.V.O. 1 naar de derde klasse.

  De jaren negentig beginnen voor C.V.V.O. met een sportief hoogtepunt: in het seizoen 1990 - 1991 promoveert C.V.V.O. 1 via de nacompetitie naar de tweede klasse: C.V.V.O. hoort even bij de beste zaterdagamateurclubs van Friesland. Deze status kan C.V.V.O. niet waarmaken en degradatie naar de derde klasse volgt meteen weer. Later promoveert C.V.V.O. nog twee keer naar de tweede klasse. Het verblijf op dit niveau is nooit van lange duur. In het seizoen 2000 - 2001 degradeert C.V.V.O. via een 3 - 0 nederlaag tegen Q.V.C. uit Staveren in de finale van een reeks promotie/degradatiewedstrijden naar de derde klasse. De jaren daarna draait C.V.V.O. 1 mee in de top van de derde klasse, maar promotie zit er telkens net niet in. Wat te denken van het seizoen 2004 - 2005, toen C.V.V.O. 1 met maar liefst 47 punten als tweede achter d'Olde Veste 1 eindigde, en dus net geen promotie af kon dwingen. Niet veel later geen promotie naar de tweede klasse, maar degradatie naar de vierde klasse in het seizoen 2007 - 2008. Na een teleurstellend seizoen waarin als 10e de competitie werd afgesloten, bleek Rottevalle 1 over twee wedstrijden te sterk in de nacompetitie en was degradatie naar de vierde klasse een feit, voor het eerst sinds het seizoen 1988 - 1989. Gelukkig wist C.V.V.O. binnen twee seizoen weer terug te promoveren naar de 3e klasse na het kampioenschap in het seizoen 2009 - 2010 onder leiding van Jacob Aukema.

  Dankzij de goede jeugdopleiding van C.V.V.O. en de terugkeer van een aantal ex-spelers die ons in de loop der jaren hadden verlaten, was de doelstelling van C.V.V.O. om binnen 2 á 3 jaar te promoveren naar de tweede klasse. Dat dit direct al na één seizoen gebeurde was natuurlijk fantastisch na het kampioenschap in het seizoen 2011 - 2012 van de 3e klasse A onder leiding van trainer Johan Wijnsma. Vanaf het seizoen 2012 - 2013 speelt C.V.V.O. dan ook weer in de 2e klasse, voor het eerst sinds het seizoen 2000 - 2001.

  In het tweede seizoen in de 2e klasse wist C.V.V.O. zich te plaatsen voor de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse. In de eerste ronde werd ZFC Zuidlaren vakkundig aan de kant gezet, waarna een goede positie verworven werd door de uitwedstrijd in de finale met 1 - 3 te winnen bij LTC Assen. Een goed resultaat op de slotdag was voldoende om te promoveren naar de 1e klasse, maar de druiven waren zuur toen er na 90 minuten een 0 - 3 overwinning voor LTC Assen op het scorebord stond.

  Doelstelling voor het 1e elftal is om elk seizoen mee te doen om de hoofdprijzen in de 2e klasse en om via het behalen van een periodetitel (of via de eindstand) nacompetitie te halen om promotie naar de 1e klasse. Het 2e elftal speelt inmiddels in de reserve 1e klasse.

  Tevens is het doel om met al onze standaardteams minimaal hoofdklasse te spelen.